Tag testen: Har du og din partner brug for parterapi?

Parterapi

Mange par elsker hinanden, men der opstår problemer med både små og store ting i de fleste forhold. I sidste ende handler det om, hvordan vi bedst håndterer dem. Der er dog nogle fremtrædende problemer, som altid kræver ekstra fokus, samt nogle tegn på at man har brug for at lægge flere kræfter i forholdet.

Rådgivning til par er eventuelt værd at opsøge, hvis du kan nikke genkendende til flere af spørgsmålene herunder.

Tager du og din partner stadig initiativ?

Det første spørgsmål er, om I stadig tager initiativ til at bruge tid sammen og om I laver mere end bare at sidde derhjemme.

I begyndelsen af et forhold er det aldrig et problem – her bruger man næsten altid masser af tid sammen og er ofte ude at lave forskellige ting; som fx at spise på restaurant, tage steder hen, særlige aktiviteter og meget mere.

Men med tiden bliver det ofte et problem at én eller begge personer i forholdet ikke længere tager initiativ til at lave noget sammen. Hvis I ikke har en ugentlig date, eller hvis I ikke tager nok tid til hinanden generelt, så er det ofte et tegn på, at der kan laves nogle forbedringer.

Er den romantiske glød forsvundet?

Det er ikke kun initiativet, der handler om – selve følelserne er mindst lige så vigtige. Følelsen af at være nyforelsket forsvinder for de fleste, men der bør altid være en form for kærlighed og romantisk glød til stede.

Man bør have lyst til hinanden, og man bør vise sine kærlige følelser fra tid til anden. Hvis det sjældent sker i dit forhold, hvad enten det er fra dig eller fra din partner, så er parterapi måske vejen frem. Her kan man nemlig få gode tips til at komme tilbage til følelsen af at være forelsket. Det kan hjælpe rigtigt meget på tingene. Mange elsker hinanden, men med tiden vises det bare mindre – og det skal ligesom bringes frem igen.

Skændes I ofte?

Dette spørgsmål er ret åbenlyst, og du ved sikkert allerede også, at hyppige skænderier er et klart tegn på, at der er ting at arbejde videre med.

At undgå alle skænderier er ikke muligt, men hvis man skændes for ofte, og hvis det foregår over små og unødvendige ting, så er det et skidt tegn. Særligt hvis en eller begge parter i forholdet har nemt til vrede og frustration. En god parterapeut vil være i stand til at identificere årsagerne til jeres skænderier – selv hvis I ikke kender årsagerne så godt selv. Samtidig kan en parterapeut give jer øvelser og overvejelser, som kan tages i brug, når et skænderi er ved at udvikle sig.

Føler du, at mange ting kunne forbedres?

Hvis du har en lidt tom fornemmelse af dit forhold, selv hvis det bare er engang imellem, kan parterapi potentielt også hjælpe. Måske er det den følelse, der kan arbejdes allermest med.

Det er nemlig ret almindeligt at gå og tænke, at der “mangler noget”. Måske ønsker man flere kærtegn fra partneren, mere initiativ, eller bare at tiden bruges lidt anderledes. Måske har man andre ønsker i sengen, eller bare generelt i hverdagen. Nogle føler, at problemet ligger hos én selv, men at de ikke helt ved, hvordan man skal bære sig af med at ændre på situationen.

Samtale er ofte vejen frem, og den samtale skal selvfølgelig foregå med partneren. I kan selv tale nærmere om de ting, I kan gøre for at blive bedre. Men det er nogle gange rart med en ordstyrer, som samtidig kan give råd, og det vil så være parterapeuten. Desuden kan man i parterapi få flere informationer om, hvad det er, man bør fokusere mest på at forbedre.

Kan I nemt kommunikere sammen?

Sidste spørgsmål er simpelt: Er I i stand til at kommunikere nemt med hinanden?

Her menes der selvfølgelig, om I nemt kan tage tale om hvad som helst – inkl. følelser. Men også hvor ofte I taler sammen om dybe ting, og om I forstår hinanden. Tænk for eksempel over om du nemt forstår din partner, når han/hun forsøger at kommunikere. Kommunikation er mere end bare tale – og i et forhold er det vigtigt med en solid forståelse for hinanden, at man er på samme bølgelængde (så at sige).

Selv hvis kommunikationen er et problem, så frygt ikke – det er noget, der kan arbejdes på!

Få svaret

Intet forhold er perfekt – uanset hvor meget man elsker hinanden. Derfor kan det sagtens være, at du kan svare ja til et eller to af ovenstående spørgsmål, uden det egentlig behøver at være lig med seriøse problemer.

Men hvis du kan nikke genkendende til tre eller flere af spørgsmålene, og din partner har det på samme måde, er det potentielt en god idé at begynde til parterapi. Det er en fornuftig måde at løse problemer på, og parterapi er på ingen måde en “sidste løsning”. Det er noget, som par i alle faser kan gøre brug af for at forbedre situationen.